wtorek, 7 czerwca 2016

Ważne białko

Nie jest to niczym odkrywczym, iż nadmiar czegokolwiek zasadniczo jest szkodliwy. W tym miejscu mowa będzie o białku, jako o jednym z podstawowych składników pokarmowych. Zatem każdy powinien zadbać o obecność białka w swojej diecie. Oczywiście nie powinno go być w nadmiarze, gdyż wówczas możemy mówić o wielu negatywnych skutkach, włączając w to nawet zagrożenie dla życia. W tym miejscu chcemy w sposób szczególny wskazać na konkretne skutki uboczne nadmiaru białka w organizmie człowieka. Przede wszystkim nadmiar białka może być powodem wypierania z organizmu innych ważnych składników pokarmowych.

Za dużo białka

bialko serwatkowe
Białko w nadmiarze to przykładowo zbyt mała ilość węglowodanów czy też witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. To tylko jeden z możliwych do wystąpienia, ale na pewno nie jedyny skutek uboczny nadmiaru białka w diecie. W wyniku jego zbyt dużej ilości możemy mieć do czynienia z wypieraniem białka z organizmu, co między innymi może prowadzić do wystąpienia osteoporozy. Idźmy dalej. Zbyt duża ilość białka w codziennym odżywianiu może prowadzić do nadmiernego obciążenia naszych nerek oraz wątroby, co finalnie jest przyczyną bardzo ciężkich schorzeń. Kolejnym negatywnym skutkiem jest zwiększona podatność na miażdżycę. Wynika to z faktu, iż zbyt wysoka ilość białka jest równoznaczna z podwyższeniem poziomu homocysteiny, a to jest bardzo groźne i prowadzi właśnie do wystąpienia miażdżycy. To jeszcze nie wszystkie zagrożenia związane z nadmierną ilością spożywanego białka. Bardzo często może tutaj dochodzić do wystąpienia podagry, zwanej także dną moczanową. Ta choroba bezpośrednio przyczynia się do zjawiska artretyzmu, do czegoś, czego przecież wolelibyśmy uniknąć.

Jakie niesie ryzyko?

Ryzyko wystąpienia podagry jest bezpośrednio związane z zwiększoną ilością związków purynowych, które występują podczas przemian białkowych. Jak więc widać, białko w nadmiernych ilościach wpływa bardzo negatywnie na ludzki organizm i może powodować bardzo wiele przykrych konsekwencji. Jego ilość dostarczana do organizmu każdego dnia powinna, zatem być ograniczona. Nie można oczywiście zaniedbać dostarczania białka do organizmu, gdyż to także byłoby związane z wieloma negatywnymi skutkami, aczkolwiek białko w nadmiarze to spore obciążenie ludzkiego organizmu. W tym miejscu musimy również zaznaczyć, że każdy człowiek ma swoją własną górną granicę tolerancji, każdy ludzki organizm reaguje w nieco inny sposób. Niemniej jednak nie znając owej górnej granicy lepiej jest jej przez przypadek nie przekroczyć, lepiej jest owych skutków ubocznych nie doświadczać.